Inspecties

NEN1010 Keuring

Als installatie-eigenaar wilt u dat uw elektrotechnische installatie op een verantwoorde en veilige manier is gebouwd. Dat kan met een NEN 1010 keuring. Houtman Inspectie verzorgt graag de keuring van uw elektrotechnische installatie. Wij inspecteren de installatie kundig en na de inspectie ontvangt u van ons een uitgebreid keuringsrapport.

Wat is een NEN 1010 keuring?

Wanneer u een nieuwe elektrische laagspanning installatie laat plaatsen, dient er een opleverinspectie plaats te vinden conform NEN 1010. Deze keuring is wettelijk verplicht om bij oplevering van nieuwe installaties of ingrijpende veranderingen te voldoen aan de NEN 1010. Echter is het geen wet, maar een norm die door het bouwbesluit is aangewezen om toegepast te worden op laagspanningsinstallaties. Het zijn minimum veiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie moeten voldoen.

 

 

Nen normen Elektra

Nederlandse richtlijnen voor:

  • Het aanleggen van een veilige laagspanningsinstallatie;
  • Uitvoering van reguliere controles bij laagspanning installaties;
  • Inspectie bij oplevering van projecten.

Waarom een NEN 1010 keuring laten uitvoeren?

U wilt voldoen aan de wet- en regelgeving, en bovendien wilt u dat de veiligheid gewaarborgd is met betrekking tot elektrotechnische laagspanningsinstallaties. Neemt u een nieuwe installatie of installatiedeel in gebruik, dan is een NEN 1010 keuring zeker aan te raden. Ondanks dat de overheid geen strikt beleid voert op deze inspecties, wordt er in het geval van een incident wel gekeken of er (periodieke) inspecties hebben plaatsgevonden. Voorkomen met een (periodieke) keuring is dus beter dan genezen!

NEN 1010 is de algemeen geaccepteerde manier om aannemelijk te maken dat de nieuwe elektrische installatie, uitbreiding of verandering van de bestaande installatie voldoet aan de wettelijke eisen;

Voorkom mogelijke schade doordat bijvoorbeeld installatiefouten al tijdens voltooiing installatie worden geconstateerd.

NEN3140 Keuring

U wilt als installateur of als installatie-eigenaar natuurlijk de veiligheid kunnen waarborgen van uw elektrotechnische installatie. Bent u een werkgever? Dan wilt u natuurlijk zorgen voor een veilige werkomgeving. Door uw elektrische installatie (periodiek) te laten keuren conform een NEN 3140 keuring, helpt u om uw elektrische installaties in goede staat te houden en eventuele incidenten, zoals brandgevaar en elektrocutie te voorkomen. De keuring geeft u inzicht in de risico’s en zorgt ervoor dat u deze op tijd kunt voorkomen.

Wat is de NEN 3140?

NEN 3140 is de Nederlandse norm voor laagspanningsinstallaties. Deze norm geeft de minimale eisen aan het veiligheidsniveau van uw elektrische installatie. NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande elektrische installaties.

Overheid en verzekeraars stellen eisen aan een veilige uitvoer van werkzaamheden aan elektrotechnische installaties. De NEN 3140 is een norm die aan deze eisen een praktische invulling geeft. Dit helpt om incidenten (brand, letselongevallen, uitval van productie etc.) te voorkomen.

Met de NEN 3140 inspectie aan elektrische installaties:

  • Voldoet u aan de Arbowetgeving
  • Toont u aan dat een veilige werkomgeving voor u prioriteit heeft
  • Minimaliseert u het risico op incidenten en boetes

NEN3140 Elektrische Arbeidsmiddelen

Als bedrijf wil je altijd veilig werken. Dit betekent dat je naast goed onderhoud ook regelmatig keuringen van gereedschap moet uitvoeren. Met deze keuringen zorg je ervoor dat het materieel dat jij en je personeel gebruiken altijd veilig en werkend is. Zo voorkom je onveilige situaties en kapot materieel. Hierdoor bespaar je onnodige kosten en geef je medewerkers een veilige werkomgeving.

Wat is elektrisch gereedschap?

Onder elektrisch gereedschap worden alle elektrische apparaten verstaan die in gebruik zijn op de werkvloer. Omdat deze apparaten mogelijk een gevaar opleveren, moeten deze regelmatig worden gekeurd.

Het volgende materieel valt onder elektrische gereedschap:

  • Elektrische handgereedschappen (bijv. handboormachines of slijptollen)
  • Stationaire en verplaatsbare elektrische apparaten. Hieronder vallen ook apparaten die niet direct van belang zijn voor de bedrijfsvoering, zoals een koffieapparaat of een magnetron in de kantine.
  • Verplaatsbare verlichting
  • Verplaatsbare stroomleidingen en verdeelinrichtingen, zoals bouwstroomkasten en verlengsnoeren
  • Keuringsnormen voor elektrisch gereedschap

Voor het keuren van elektrisch gereedschap zijn twee normen van belang. Deze normen zijn er om de veiligheid van elektrisch materieel te borgen. In het geval van elektrisch gereedschap gelden twee NEN normen. NEN1010 en NEN 3140. Deze normen worden vastgesteld door Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Deze normen maken internationale handel, innovatie en efficiëntie op een veilige manier mogelijk. De NEN1010 is een eenmalige keuring voor elektrische installaties die nieuw aangelegd of ingrijpend vernieuwd zijn. De NEN 3140 is een periodieke keuring voor elektrische apparatuur die al in gebruik is.

    De NEN 1010 is niet altijd verplicht. In arbeidssituaties is het wel verplicht om te voldoen aan de NEN 3140 of een vergelijkbare norm. Bovendien stellen sommige verzekeraars in hun voorwaarden als eis dat er een keuring volgens de NEN 1010 of 3140 is gedaan. Los van de keuringseisen is het belangrijk om de werking van elektrische apparaten regelmatig te controleren.